Рекомендації від виробника компостерів фірми Graf

Вітаємо, у цій статті Ви знайдете поради та інформацію від німецького виробника компостерів Graf.

Так Ви компостуєте правильно!

Досвід з більше як трьох мільйонів проданих компостерів.

Компост – активний внесок в захист навколишнього середовища

Компостування органічних відходів це не міф.  Компостування це нашарування органічних відходів з ціллю розкладання органічного матеріалу  під дією мікроорганізмів та кисню. Кінцевий продукт цього процесу називається компостом.  Компост є цінний засіб для покращення ґрунту для Вашого саду та ділянки.  Користь високоякісного компосту є науково доведеною.

На відміну від простих мінеральних добрив, завдяки компосту підтримується та покращується родючість землі.

Ще один позитивний ефект при власному компостуванні це зменшення Вашого домашнього сміття.

Так Ви можете скоротити до 30% сміття.  Компостування це активний внесок в захист природного середовища. Компостери марки Graf допоможуть Вам у цьому.

Тут наведені деякі поради, якщо Ви дослухається до них, зможете отримувати хороший результату на благо Вашого саду та на захист довкілля.

Готовий компост

Готовий компост

Правильне місце розташування для компостера

Перед тим як зібрати та заповнити компостер підшукайте відповідне місце.

При цьому зверніть увагу на таке

А) Компостер повинен бути зручно розташований відносно  дому та  грядки.

Б) Буде перевагою, якщо до місця де стоїть компостер  буде можливий під’їзд тачкою.

В) Думайте про своїх сусідів, дотримуйтесь дистанції мінімум 0,5 метри до сусідньої ділянки

Г) Встановлюйте компостер прямо на землю. Це надасть доступ мікроорганізмам до Вашого компостера.

Д) Для захисту від гризунів потрібно встановити решітку на дно (супутні товари)

Е)  Ґрунт перед установленням розпушити

Є)  Бетон, каміння та асфальт в принципі не підходять як поверхня.

Ж)  Ви отримаєте особливо швидкий процес розкладу, якщо поставите компостер на напівзатемненому місці, наприклад під деревами чи живоплотами. Компостер потребує тепло, але не в якому разі не повинен висохнути. Вологість є важливою для процесу розпаду, але не мокрота.

З) Розташовуйте компостер в захищеному від вітру місці.

Оберіть закритий компостер макри Graf з серії  Thermo King, Eco King чи Eco Master. Вони вберігають від висихання, надлишкової мокроти,  птахів та домашніх тварин.

Тепер можна починати компостування

ПОРАДА! Якщо Ви маєте готовий компост, то його можна дати на нижній шар.

Чим краще компост   є перемішаним, тим простіше та легше він перетворюється. Компостер не потрібно одразу заповнювати до повного, а заповнювати поступову, тільки  щоденно виникаючими органічними відходами. Викиди з кухні мають високий вміст води. Зважайте на хорошу циркуляцію повітря – кисень у достатній мірі є дуже важливим.

Мокрий матеріал треба розмішувати з сухим, а грубі та крупні рештки  з тоненьким та малими.

Будь ласка, майте на увазі:

Компостер це НЕ просто купа сміття, в яку без вагань викидається все. Якщо він має виконувати свою функцію, речовини потрібно вірно обирати.

При  першому наповненні  на нижній шар доцільно покласти щось таке як  подрібнені гілочки.

Це дає перевагу , що повітря може легше поступати знизу, а надлишкова вода краще виводиться. На цей шар накладаються, по можливості,добре перемішані відходи з кухні та саду/грядки.

Компостування зимою.

Компостування зимою є можливим. Щоб оптимально компостувати зимою частково вологі відходи  з кухні, потрібно додавати сухе, зібране осінню, листя та інший подрібнений органічний матеріал.  Процес розкладання відбувається повільніше у холодну пору року, але постійно проходить, оскільки мікроорганізми самі виробляють тепло під час своєї діяльності.

Сортування надзвичайно важливе!

Що можна додавати в компост:

  • Фруктові і овочеві відходи;
  • Заварки кави та чаю;
  • Яєчна шкаралупа (подрібнена) ;
  • Горшкові рослини;
  • Зрізані квіт;
  • Використана земля з квітів;
  • Скошена трава;
  • Листя.
Що додавати в комопст

Що додавати в компост

Що НЕ можна додавати в компост:

  • М’ясо та риба;
  • Недоїдки;
  • Хліб;
  • Ковбаса;
  • Сир;
  • Кості;
  • Хворі рослини;
  • Вугільний попіл;
  • Сигарети та недопалки;
  • Мішки від порохотягів;
  • Порох та сміття з вулиці;
  • Медикаменти;
  • Горіхова шкарлупа.

ПОРАДА! Вологі матеріали потрібно змішувати з сухими а грубіші з дрібнішими. Доступ повітря-запорука успішного компостування. Звертайте увагу на те щоб компост був вологий. Компост не повинен бути ні сухим ні мокрим.

Інгредієнти для успішного компосту

Скошена трава

Свіжо скошені трави  мають в собі багато води. Якщо покласти занадто товстий шар такої трави на свій компост, то трава злипнеться і перекриє доступ повітря до компосту. При відсутності повітря почнеться процес гниття з утворенням відповідного запаху.

ПОРАДА! Нехай скошена трава підсохне і тільки тоді додавайте до компосту. Додавайте скошену траву в невеликих кількостях. Якщо це не можливо то свіжоскошену траву треба добре перемішати з компостом, або сухим листям, або з деревною стружкою. Так ви забезпечите  доступ повітря в компост.

Листя

Листя потрібно перед заповненням компостеру подрібнити/покришити. Таким чином, листя не може утворити герметичного шару, і унеможливити доступ повітря.

ПОРАДА! Доцільно додавати сухе листя при компостуванні мокрих відходів з кухні взимку. Зробити запас і поступово додавати разом з відходами в компост зимою.

Гілки та галуззя

Гілки та галуззя потрібно перед додаванням до компостеру подрібнити. Цей подрібнений матеріал добре використовувати як прошарок між органічними відходами. Час від часу додавати тонкий шар цього матеріалу і це забезпечить постійне добре провітрювання компосту та його розрихленість.

Шкірки цитрусових та бананових

Цитрусові можна компостувати в домашніх умовах. Оскільки часто ці фрукти мають восковий шар, вони перетворюються повільні і тому їх варто подрібнити. Залишки пестицидів на шкірках розкладаються в процесі компостування. Найкраще купляти необроблені фрукти.

Перевірити стан готовності компосту

Приблизно через 6 – 10 тижнів Ви розумієте, як

старанно попрацювали мікроорганізми. Вміст компостера зменшився та нагрівся.

Перевірити ступінь готовності компосту:

З тестом «крес салат» Ви можете визначити чи готовий компост:

  1. Скляну банку з кришкою на 1/3 наповнити компостом, посипати насіння крес салату та легко скропити водою. Закрити кришку.
  2. Спостерігайте за ростом рослинок.
  3. Якщо рослини зелені а коріння біле, тоді компост достатньо готовий. Якщо ж салат коричневий, компост ще не готовий.

крес салат



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *